به گزارش مشرق، این مجموعه شامل 109 شعر در 152 صفحه است که از درگاه انتشارات امرود در سال 91 وارد بازار کتاب شد و توانست داستان زندگی شاعر را (در شعر بزرگسال) عاقبت بهخیر کند و او را همراه با دوستان دوران جوانیاش (قیصر و سید حسن ) بر سکوی شعر بنشاند.
این مجموعه به سفر سرودهها اختصاص دارد، یک ویژگی مشترک بین آنهاست که عکسبرگردانی از سفرهای محقق است و در شهرهایی که طولانیتر اقامت داشته، اشعارش بلندتر است و آنجا که مدت کوتاهی اقامت کرده، اشعار هم کوتاهترند.
آهنگین و منثور
آقای ضیاءالدین خالقی در این مراسم با اشاره به این کتاب گفت: در این کتاب حدود 90 شعر نو که اغلب آنها نیمایی است، آمده که اشعار سپید این مجموعه نیز آهنگین است. ما دو نوع شعر سپید داریم که یکی آهنگین و دیگر منثور است که شعر دوم بیشتر در بیان مضمون تلاش میکند.
وی افزود: اشعار سپید این مجموعه، دارای ویژگی آهنگین بودن است و من این اشعار را پسندیدم، البته شعر منثور هم ارجمند است و حین خواندن حس خواندن یک نثر فاخر به آدم دست میدهد. شعر سپید آهنگین در این کتاب موزون است و هیچ کاستیای نسبت به شعر نیمایی ندارد و کامل است.
این منتقد ادبی در ادامه سخنانش با اشاره به وزن اشعار نیمایی این کتاب گفت: در حوزه شعر نیمایی 95 درصد اشعار در وزن مفعولٌ فاعلاتن مفاعیل است و این وزن به زبان نثر نزدیکتر است و خوشایند بوده و تند نیست.این منتقد ادبی در پایان سخنانش گفت: محقق در این اشعار به لطافت از شعار عبور میکند و قافیهپردازی که از سنتهای نیماست در اشعارش دیده میشود.
در واقع باید موسیقیشناس باشیم تا بتوانیم قوافی را در شعر قرار دهیم و فرم کار در شعر نیمایی به شاعر کمک میکند قافیهها را قرار دهد.
اشعار غربت
آقای کامران شرفشاهی، در ادامه این مراسم با اشاره به اینکه این کتاب اشعار غربت جواد محقق است، گفت: از آنجا که اشعار این کتاب خارج از سرزمین ایران سروده شدهاند، به این خاطر، میتوان به آنها عنوان اشعار غربت لقب داد.
وی افزود: در خصوص اشعار جناب محقق نکاتی است که در این مجال به ذهنم رسیده است. محقق شعر را برای شعر نمیسراید بلکه به دنبال این است که از اشعار بهعنوان ابزاری برای بیان درد و التزام خود استفاده کند، از این رو اشعارش موضعمند است و شاعر برای بیان نکاتی از شعرش استفاده کرده است، آن هم در روزگاری که ما شاهد پررنگ شدن قول هنر برای هنر و شعر برای شعر هستیم.
این منتقد ادبی در ادامه سخنانش با اشاره به حالوهوای امروز شعر گفت: من در ایام محرم میدیدم که برخی از شعرای ما در حال بازگشت به حالوهوای قبل از انقلاب هستند و با توجه به اینکه میتوانستند در شبکههای مجازی از عاشورا و این قیام بزرگ حرف بزنند و شعر بسرایند، چیزی نگفتند و انگار تعارف دارند که در اینباره حرف بزنند.
شرفشاهی گفت: درحالیکه نامهایی باقی ماندهاند که شعر را برای شعر نمیخواستند بلکه میکوشیدند شعر محملی برای بیان افکار و اندیشههای آنها باشد. جواد محقق هم فرد موضعمندی است و این در آثارش به چشم میآید. یکی از خصوصیتهای شعر او برخورداری از زبانی سلیس است که دنبال پیچیدهگویی نیست و عنصر پیام برای او بسیار مهم است.
همدوش شاعران برجسته انقلاب
آقای رحیم زریان، در حاشیه این مراسم گفت: جواد محقق از شاعرانی است که مانند مرحوم قیصر امینپور و سیدحسن حسینی بار انقلاب را به دوش کشیده است.
او همدوش شاعران بسیاری تلاش کرده و از شاعران برجسته انقلاب است که در عرصه کودک نیز سرآمد است و از مفاخر فرهنگی ما بهشمار میرود. جواد محقق در پایان این مراسم، با اشاره به اینکه خیلی اهل چاپ سرودههایش نیست، گفت: این سومین کتاب من درحوزه شعر بزرگسال است که نشان میدهد چاپ آثارم خیلی برایم مهم نبوده است و اگر این کتاب منتشر شده، پیگیری ناشر پشت سر آن بوده است. وی افزود: ناشر این کتاب به من گفت که میخواهیم مجموعهای از آثار تو را منتشر کنیم؛ اما به خاطر تنبلی من جمع شدن آن ممکن نشد، درحالیکه من برای دیگران و چاپ آثارشان تلاش میکنم اما برای آثار خود کاری نکردهام.این شاعر و پژوهشگر ادبی در بخش از این مراسم گفت: گفتن و سرودن بیشتر مورد علاقهام بوده، هر چند هیچگاه من ادعای شاعری نداشتهام و اصلاً فکر نمیکردم زمانی بهعنوان شاعر شناخته شوم، در حالی که علاقه ادبی من در حوزه رمان و ادبیات داستانی است.
سفرهای شاعر
محقق با بیان اینکه این اشعار حاصل سفرهایی برونمرزی از مرداد سال 1362 تا دی ماه 1390 است، افزود: نخستین شعرها در اربیل عراق سروده شده و آخرین شعرهای مجموعه در شهر دوشنبه و حصار قلعه است که سفری کارمندی محسوب میشود.
محقق گفت: طبیعتاً نواقصی در این مجموعه است که جای خالی آنها در این کتاب دیده میشود. به جوانان توصیه میکنم که در انتشار شعرهایشان تنبلی نکنند، زیرا وقتی فصلی روی آنها گذشت دیگر نه میشود آنها را منتشر کرد و نه میتوان از خیرشان گذشت.
وی در پایان با بیان اینکه نمیدانم مجموعه بعدیام کی منتشر میشود، از سرودن همچنان شعر در قالبهای مختلف خبر داد.
منبع: صبح نو